038 - 206 40 06

Advocaat of mediator nodig in Zwolle?

Wanneer sprake van partneralimentatie?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, bestaat er volgens de wet een onderhoudsplicht tussen beide partners. Na een echtscheiding blijven ex-partners verplicht in elkaars onderhoud voorzien als dat nodig is. Van partneralimentatie is sprake als de inkomens tussen beide partners verschillen. De partner met het meeste inkomen betaalt dan vaak mee aan het levensonderhoud van de ander. U kunt samen bespreken waar behoefte aan is of u kunt apart van elkaar een advocaat inschakelen die voor uw belangen opkomt. De afspraken moeten worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Mocht u er samen niet uit komen, dan kan een rechter beslissen over de hoogte van de partneralimentatie. Onze scheidingsadvocaat in Zwolle is geregistreerd Financieel Echtscheidingsadviseur voor ondernemers/DGA’s (RFEA) en MfN mediator, heeft jarenlang ervaring en staat u graag bij.

Duur partneralimentatie

Er zijn standaard regels in de wet opgenomen voor wat betreft de duur van partneralimentatie. Deze regels gelden voor partneralimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020.

Voor alle huwelijken of geregistreerde partnerschappen geldt: de duur van de partneralimentatie is maximaal 5 jaar. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap dat korter dan 10 jaar duurde wordt de helft van de duur van het huwelijk aangehouden. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 6 jaar ontvangt de ex-partner dus 3 jaar partneralimentatie.

Let op: er zijn drie uitzonderingen op bovenstaande regels:

  1. Indien de ex-partners kinderen hebben loopt de partneralimentatie door totdat alle kinderen de 12 jaar hebben bereikt.
  2. Heeft de ex-partner die de alimentatie ontvangt binnen 10 jaar recht op AOW? Dan duurt de partneralimentatie totdat de AOW ingaat. Voorwaarde hiervoor is wel dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar heeft geduurd.
  3. Indien de ontvangende ex-partner voor 1 januari 1970 is geboren en pas over meer dan 10 jaar AOW ontvangt, dan krijgt de ex-partner maximaal 10 jaar alimentatie. Ook hiervoor geldt als voorwaarde dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar heeft geduurd.

Indien er sprake is van een combinatie van omstandigheden, dan wordt de langste termijn bepaald.

Hoogte partneralimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt bepaald aan de hand van de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de alimentatiegerechtigde. Wilt u weten hoe hoog de partneralimentatie na uw scheiding wordt? Als echtscheidingsadvocaat in Zwolle helpen wij u graag met al uw vragen rondom alimentatie. Bel vrijblijvend voor meer informatie of maak direct een afspraak op ons kantoor in Zwolle.

 

Colina Tjabringa

Mw. mr. C. Tjabringa

Arslan & partners advocaten

Na 20 jaar passie en toewijding zijn wij uitgegroeid tot een groep veelzijdige specialisten. Op verschillende rechtsgebieden staan wij particulieren en ondernemers bij. Onze verschillende afdelingen wisselen kennis en ervaring uit, waardoor wij bijzondere rechtsbijstand kunnen geven. Wij vinden laagdrempeligheid belangrijk en de deur staat dan ook altijd wijd open. Stap gerust bij ons binnen.

 

Waarom Arslan & partners advocaten?

  • 100% aandacht voor uw zaak
  • Korte lijnen en betrokkenheid
  • Ook voor mediation (MfN mediator)

Afspraak inplannen

Via het afspraakformulier kunt u aangeven wat u is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

shortcodeCommand = [bono_form]
Ochtend
Middag
Avond

Specialismen

• Onderneming en scheiding
• Kinder- en partneralimentatie
• Mediation
• Huwelijkse voorwaarden
• Verdeling bij scheiden

Werkgebied

Aa-landen, Assendorp, Berkum, Zwolle Binnenstad, Diezerpoort, Genemuiden, Hanzeland, Holtenbroek, IJsselmuiden, Kampen, Kamperpoort, Overijsselse Vecht Oost, Spoolde, Stadshagen, Veerallee, Westenholte, Windesheim, Wipstrik, Wijthmen, Zwolle-Zuid.

Hoofdvestiging